I familierådgivning får I hjælp til at identificere problemstillinger, finde nye måder at håndtere dem på og redskaber til at styrke jeres familie. Det kan også være en mulighed for at få hjælp til at genvinde tilliden og højne kommunikationen, hvis den er blevet udfordret af konflikter eller misforståelser.
Hvorfor familierådgivning?
Ved familierådgivning indebærer det, at forældrene søger konkret hjælp til håndteringen af netop deres situation og forældreskab. Det kan særligt være gavnligt i familier, hvor der er behov for hjælp med at få hverdagens struktur til at fungere og vare ved. Det kan der være forskellige årsager til, såsom uenigheder mellem forældrene og/eller reaktioner hos barnet, som kan være svært for forældre at tyde og håndtere.
At søge råd og vejledning er en god investering i familiens trivsel og kan hjælpe med at forebygge større problemer på længere sigt. Det er vigtigt at huske, at det er en proces, der kræver tid og engagement, men det kan være det værd for, at skabe et mere harmonisk familieliv. Det er vigtigt, at finde balance i familiedynamikken og skabe et harmonisk og trygt miljø for alle familiemedlemmer.
Rådgivning i praksis
Enkeltvise samtaler, hvor forældre kommer til mig og gennem samtaler arbejder med fokusområderne i familielivet og forældreskabet. Vi vil blandt andet tale om kommunikation som familie, opdragelsesmetoder, eventuelle konflikter samt mål og ønsker for familielivet.
Gennem samtalerne vil jeg guide jer i at konkretisere de udfordringer i oplever i samspillet med barnet/børnene, og give jer nye redskaber og metoder til at styrke familierelationerne. Jeg vil være en støttende og lyttende samtalepartner og give jer værktøjer og indsigter i jeres situation.
Et længere forløb med to samtaler med forældrene og to hjemmebesøg med hele familien. Forløbet starter ud med en opstartssamtale, hvor I forældre fortæller mig om jeres families udfordringer, så vi sammen sætter fokusområderne, for de to hjemmebesøg. Hvad skal der ske på hjemmebesøgende? Nogen gange gør vi noget af det I plejer at laver sammen. Andre gange er det mig, som finder på noget. Det kan fx.være en leg/aktivitet eller et samtalespil. Under besøgene vil jeg observere samspillet mellem forældre og børn.
Efter de to hjemmebesøg er der en opfølgningssamtale, hvor vi sammen evaluerer hjemmebesøgene og hvad jeg har observeret. Jeg vil give konkrete råd og redskaber til, hvordan forældrene kan arbejde videre med de vigtigste fokusområder. Formålet med dette længere forløb er, at skabe en dybere forståelse for familiens dynamik, og at give forældrene mulighed for, at arbejde med konkrete strategier for at styrke deres samspil og kommunikation. Jeg vil være en støtte for forældrene undervejs, og sikrer, at forløbet tilpasses familiens individuelle behov og ønsker.
Forløbet kan udbygges med efterfølgende samtaler, hvis det f.eks. kan give mening, at have børnene med i nogle familiesamtaler eller forældrene er interesseret i parterapi eller yderligere familierådgivning.